tiistai 20. elokuuta 2013

Kaupunkilomalla Wienissä

Viime toukokuussa olin äitini kanssa pidennetyllä viikonloppulomalla Wienissä. Lähdimme keskiviikkona ja palasimme sunnuntaina. Matkaraportti on pitänyt kirjoittaa jo pidemmän aikaa, mutta sain vasta nyt aikaiseksi. Nähtävästi matkakuume alkaa nousemaan, kun syksyllä edessä olevat matkat lähestyvät :)

Mitä Wien sitten oli? Toinen toistaan arvokkaamman näköisiä rakennuksia kadun kulmasta toiseen, rauhallista tunnelmaa, peruukkipäisiä Mozarteja konserttilippuja myymässä, historian havinaa, Mozartin kuulia, leivoksia, Sissin ja Franz Josefin rakkaustarinaa, kahviloita, raitiovaunuja, hevoskärryjä, Habsburgien perintöä. Paljon enemmän tekemistä ja näkemistä kuin aikaa.

Wienin reissu varattiin jo tammikuussa äidille 70-vuotislahjaksi. Lennot otimme Finnairilta, jolla pääsee suoraan Wieniin. Hotelli Royal löytyi hyvästä alennuksesta Hotels.comista. Royal sijaitsee todella keskeisellä paikalla ihan Stephansdomiin vieressä. Metroasema on vain muutaman kymmenen metrin päässä hotellin ovelta, ja kauppakatu ihan vieressä, samoin ruokakauppa. Hotellissa on kaksi italialaista ravintolaa, joita molempia voin suositella. Lentokentältä pääsee kätevästi junalla Wienin päärautatieasemalle. Junia kulkee aamusta iltaan puolen tunnin välein, matka kestää puolisen tuntia. Lentokentällä juna lähtee kellarikerroksesta, johon on hyvät opasteet heti porteilta. Päärautatieasemalta on kävelymatka hotellille, mutta nopeiten pääsee suoraan metrolla.

Julkiset kulkuvälineet ovat todella näppäriä Wienissä. Metrot ovat siistejä ja turvallisen oloisia, ja verkosto sopivan helppo hallittavaksi. Raitiovaunut kiertävät vanhaa keskustaa ja niihin pääsee hyppäämään kätevästi suoraan tiettyjen metroasemien kohdalta. Raitiovaunut osoittautuivat meille näppäriksi kulkuvälineiksi, sillä loma oli aika sateinen, joten maisemien katselu oli mukavampaa katto pään päällä.

 


Beldevere, Musikverken, kulttuurihistoriallinen museo
 Beldevere sijaitsee raitiovaunureitin varrella. Beldeveressä sijaitsee kaksi kartanoa, ylä- ja ala Beldevere, molemmissa on taidenäyttely ja kartanoiden välissä kaunis puisto. Ylä-Beldeveren näyttely on kattavampi ja kuuluisampi. Musikverken puolestaan on Wienin filharmonikojen kotisali. Sali oli kiinni, mutta koska äitini on vannoutunut perinteisen uuden vuoden konsertin seuraaja, kävimme talon edessä pyörähtämässä. Tietenkin piti napata kuva talon edessä olevista kuuluisien säveltäjien tähdistä.

Kulttuurihistoriallinen ja yhtä massiivinen taidehistoriallinen museo, jotka sijaitsevat vierekkäin, olisivat varmasti olleet näkemisen arvoisia. Taidehistoriallisessa museossa säilytetään Habsburgien suvun taidekokoelmaa. Museoiden välissä on puisto, jonka keskellä on Maria Theresian patsas. Museoissa emme kuitenkaan vierailleet, vaikka kuljimme niiden ohitse useampaan kertaan.Kahvila Scwartzenbergissä, herkkuja konditoriosta, hevoskärryt Burgringillä, Hofburgin orkesterin konsertissa
 Perinteisessä kahvilassa käynti oli mukava kokemus. Smokkiin pukeutuneet yli kohteliaat tarjoilijat. Kaikki miehiä. Kahvikuppien kilinää, täydellistä palvelua. Kahvilaatuja jokaiseen makuun ja ylikin. Tällaiseenhan voisi tottua. Hinnat eivät mielestäni olleet yhtään Suomea kalliimpia.

Herkkuja ostimme konditorioista myös hotelliin mukaan, nam!

Ympäri Wieniä järjestetään päivittäin konsertteja turistien iloksi. Museoiden ja muiden turistinähtävyyksien ulkopuolella on aina lipunmyyjiä konsertteihin. Ostimme liput Hofburgin orkesterin konserttiin, jossa solisteina oli viisi Wienin oopperan laulajaa. Liput maksoivat muistaakseni n. 50 euroa. Konsertti pidettiin uskomattoman hienossa vanhassa salissa Hofsburgin linnassa. Vaikka kyseessä ei ollutkaan uuden vuoden konsertti, sama huumori oli tässäkin konsertissa läsnä. Ja uskomaton akustiikka ilman mitään sähköisiä laitteita! Konsertteihin ei ole pukukoodia, mikä helpottaa turistin valmistautumista. Suosittelen enemmän kuin lämpimästi kokeilemaan Straussin tai Mozartin konserttia loman aikana. Sitä voi vaikka yllättyä, kuinka tylsäksi kuvittelemansa musiikki näyttäytyykin ihan erilaisena tuossa ympäristössä ja kulttuurissa :)

Raitiovaunupysäkillä


Schönnbrunnin palatsi
Schönnbrunnin palatsissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Se taitaakin olla yksi Wienin päänähtävyyksistä. Palatsiin pääsee näppärästi metrolla. Palatsin alue on Monacon kokoinen... sieltä löytyy muun muassa erillinen yhä toiminnassa oleva eläintarha, joka olisi ollut kyllä hieno nähdä. Palatsia kiertää junabussi, johon hyppäsimme äitini kanssa. Junabussi pysähtelee eri paikoissa puutarhassa, ja siitä voi hypätä pysäkeillä pois.

Burggardenin kasvihuoneet, perhostalo, Mozartin patsas
 Wien oli erittäin jalankulkija ystävällinen kaupunki, todella monet nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Pyörälläkin olisi päässyt liikkumaan helposti. Burggardenin ympäristöstä löytyy kaikenlaista nähtävää, joista kaksi ovat perhoshuone ja Mozartin patsas. Perhoshuone oli varmasti pienempien turistien mieleen, mutta kävin itsekin siellä pyörähtämässä. Vanhassa kasvihuoneessa oli oma viehätyksensä, mutta kostean kuumaan ilmaan kannattaa varautua :)

Tässä lyhyesti muutamia hetkiä meidän reissusta. Kokonaisuutena kaupungista jäi todella hyvä kuva. Luulisin, että paikka sopii hyvin kaikenikäisille turisteille, jokaiselle riittää varmasti nähtävää ja tekemistä. Meidän matkalla keskittyi enemmän kulttuurikohteisiin äitini kanssa, mutta epäilemättä muitakin lähestymistapoja tähän kaupunkiin on olemassa ihan jokaiseen makuun ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti