torstai 10. huhtikuuta 2014

Puuaidan rakentaminen

Kevään myötä on taas alkanut pihaelämä kiinnostaa, vaikka kieltämättä viime kesän iso piharemontti söikin motivaation hetkiseksi koko hommalta. Varovasti olen käynyt kurkkimassa ovatko liuskekivet pysyneet paikoillaan, onko terassi vääntynyt vai mikä on tilanne.

Viime kesän yhtenä isoista projekteista oli puuaidan rakentaminen. Vanha etupiha oli suorastaan järkyttävä. Vaikea uskoa että se oli entistenkään omistajien mieleen, luulen että heitä ei vain kiinnostanut pihan hoitaminen lainkaan.

Etupiha laskee tienvartta loivasti alaspäin, joten aidasta piti etupihan osalta tehdä laskeva. Aitatolpat laitettiin vanhan aidan tolppiin, jotka oli tehty valamalla maahan betoniperustus. Betoniin oli upotettu rautaputkea, joka sitten muodosti aidan tolpan. Katkaisimme nämä putket läheltä maan tasoa, tungimme putkeen betonia ja upotimme putkeen kulmatuen. Näihin kulmatukiin kiinnitettiin sitten ruuveilla uuden aidan puutolpat. Sinänsä vanhat perustukset helpottivat hommaa, ettei tarvinnut kaivaa uusia kuoppia betonille. Toisaalta vanhat aidan tolpat eivät olleet tasaisilla väleillä. Tämä vaikeutti aitaelementtien tekoa, koska aitalaudat piti mitoittaa jokaiseen väliin erikseen, jotta se näyttää lopputuloksena mahdollisimman tasaiselta.

Ostimme aitalaudan ja tolpat metritavarana. Maalasin laudat ensin sopivalla pohjamaalilla, ja leikkasin sen jälkeen määrämittaan. Lautojen molemmat päät tulivat jiiriin, jotta vesi ei seiso laudan päällä ja toisaalta valuu nopeammin maahan. Jiiriin leikatut puolet jätettiin taloa kohti, näin ollen edestä päin katsoessa aita näyttää tasaiselta. Myös aitatolpat leikattiin ylhäältä jiiriin.

Aitalaudat kiinnittettiin takana oleviin tukipuihin naulapyssyllä. Nämä elementit rakennettiin erikseen. Ensin tolppa kiinni kulmatukeen. Elementti kiinni tolppaan ja samalla seuraava tolppa kiinni. Elementit kiinnitettiin tolppiin viistottain kiinnitetyillä ruuveilla. Kulmaraudat olisivat olleet toinen vaihtoehto, mutta huomattavasti kalliimpi sellainen. Aitaa nimittäin jouduttiin tekemään aika pitkät pätkät.

Valmis aita maalattiin pari kertaa. Aidan tolppien puut olivat sen verran tuoretta, että niiden annetaan kuivaa vielä jonkin aikaa ja maalataan valkoiseksi vasta kesällä.

Pitkä projekti tuon aidan tekeminen, mutta ilman muuta kannatti. Hauskaa oli etupihalla työskentely, kun ohi päivittäin kulkeneet ihmiset kommentoivat ja seurasivat projektin etenemistä. Huvittavin hetki oli kuin vanhempi pariskunta käveli ohitse ja rouva tuumasi miehelleen että "mitähän sinä sanoisit jos minä tekisin tuollaista työtä?". Ilmankos rouva katseli minua uteliaana kun olin sonnustautunut suojalaseihin, hengityssuojaimeen, korvasuojaimiin, remonttihanskoihin, maalisiin työvaatteisiin ja käytin jiirisahaa. Mahdoin olla aika mielenkiintoinen näky ;)

Näppärä kuivasteline ;)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti