torstai 19. kesäkuuta 2014

Amatöörin arvio kirjasta Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

Työreissun lukemiseksi nappasin Tampereen Pirkkalan lentokentän rajallisesta pokkarivalikoimasta Jonas Jonassonin Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. Elokuvahan pyöri teattereissa ihan vähän aikaa sitten ja sai käsittääkseni hyvät arvostelut. Leffaa en ole nähnyt mutta sen saamien arvioiden pohjalta valitsin tämän kirjan. Ja se oli hyvä valinta. 

Paljastamatta liikaa juonesta, haluan alleviivata että teos on paljon moniulotteisempi kuin tarina vanhuksen pakomatkastaa ja siinä sattuvista käänteistä, mikä sekin on viihdyttävä tarina. 

Samaan aikaan kuljetetaan nimittäin tarinaa vanhuksen elämästä aina syntymästä asti tuohon 100-vuotisjuhlapäivään asti. Mikäli 1900-luvun maailman historia on yhtään tuttua niin pokkarista löytää täysin uuden vivahteen maailman politiikan käännekohtiin. Näin kansainvälisestä politiikasta valmistuneena jaksoin siis innostua tähän liittyvästä huumorista vähän liikaakin ;) 

Kirjan huumori on kuivaa ja mustasävytteistä - elämän ironialla höystettynä. Näppärä dialogi ja yllättävät sutjautuksen pitävät otteessaan. Enkä muuten malttanut lopulta laskea kirjaa kädestäni ennen loppua. 

Oivaa kesälukemista :)


2 kommenttia: