perjantai 5. heinäkuuta 2013

Amatöörit nurmikkoa istuttamassa

Piharemonttiin kuului meillä olennaisena osana uuden nurmikon istuttaminen. Vanha maa kuorittiin pois, piha tasoitettiin ja päälle levitettiin uutta multaa n. 15 cm. Multa tilattiin Ylöjärveltä Nylanderilta. Uusimaa-niminen multa pitäisi ominaisuuksiltaan sopia hyvin uudelle nurmikolle. Kaikkeen sitä joutuukin perehtymään kun remontoi pihaa. Maan koostumus, ph-arvot ja niin edelleen olivat aika vieraita käsitteitä vielä puolisen vuotta sitten :)

Valmis nurmikkomatto olisi tullut sen verran kalliiksi että päätimme kylvää uuden nurmikon ja käyttää siinä säästetyt rahat muuhun. Nurmikon siemeniä olikin sitten joka lähtöön, eikä maalaisjärjellä oikein selvinnyt minkälainen seos olisi se oikea. Näin ollen päädyimme nurmikon siemenseokseen, joka koostuu kolmesta eri nurmikkolajikkeesta. Seokselle luvattiin hyvä talvenkestävyys, kulutuksen kestävyys ja lyhyeksi leikkauksen kesto. Eli ruksit tulivat kaikkiin niihin kohtiin, mitä nurmikolta kuvittelemme tarvitsevamme. Valittu nurmikko om Griinon Paroni.

Mullan pinta raapittiin auki teräsharavalla, siemenet kylvettiin ristiin tasaisesti ja sen jälkeen maa jyrättiin. Koska jyrää ei ollut, mies päätyi pyörittelemään halkotukkia ympäri pihaa. Siinäpä oli naapureilla ihmettelemistä ;) Saimme taimistolta puutarhurilta ohjeeksi, että nurmikkoa ei harava haravalla enää siementen levittämisen jälkeen vaan pelkkä jyräys riittää.

Siinä sitä sitten tuijotettiin kyvettyjä siemeniä peukut pystyssä, että siemenet itävät ennen kuin pihaan rantautunut ja päivä päivältä kasvava varpusparvi syö kaikki siivet nälkäänsä. Ja niinhän se nurmikko sitten iti vain muutaman päivän päästä :) Koska nurmikon siementen levittelyssä näkyy amatööritekijän (alias minun) epämääräinen jälki ja sadekuurojen levittämät siemenet, nurmikko näyttää tässä vaiheessa vielä vähän laikukkaalta, mutta oletuksena on, että nurmikko peittää kaikki alueet pikku hiljaa.

Nyt vaan odotellaan ja kastellaan jatkuvasti, jotta itävät siemenet eivät pääse kuivamaan missään vaiheessa. Ilma on kyllä ollut suosiollinen, kun välillä sataa ja välillä paistaa. Ruohoa leikataan ensimmäisen kerran hieman kun se on noin 10 cm korkeaa, sitten annetaan taas kasvaa ja leikataan taas vähän lisää. Suunnittelimme, että syksyllä voidaan tehdä lisäkylvö, jos näyttää siltä että pihaan jää huonommin itäviä alueita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti